Poľského lyžiara zachránila pri páde prilba a chránič chrbta

28.12.2009 Kežmarok

Lyžiarovi z Poľska, ktorý utrpel v nedeľu (27.12. ) vážne poranenie pri páde na svahu v Bachledovej doline, pravdepodobne zachránil život chránič chrbta a prilba.
Ako pre TASR uviedol Jaroslav Švorc, predseda Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru Vysoké Tatry, „lyžiar nezvládol rýchlosť jazdy a vyletel z lyžiarskej trate, pričom narazil do spadnutého kmeňa stromu v lese\".
Štyridsaťsedemročný Poliak utrpel vážne zranenia, mal zlomenú pravú stehennú kosť a tiež trieštivú zlomeninu ramennej kosti a lakťa. Okrem toho mal aj pomliaždený hrudník. „Pri vyšetrení v nemocnici sa zistilo, že mal chránič chrbta aj prilbu, a to ho zrejme ochránilo pred ďalšími zraneniami. Dokonca lekár povedal, že keby nemal tieto chrániče, išlo by aj o život. Mohlo by to mať také preventívne pôsobenie, že naozaj prilba v tomto prípade veľmi pomohla a takisto aj chránič chrbta, \" konštatoval Švorc.
Chránič chrbta momentálne nie je medzi lyžiarmi veľmi rozšírený, je však nápomocný pri pádoch na chrbát. Spevňuje chrbticu a driek a podľa Švoca ho používajú najmä snowboardisti, ktorí často padajú na zadnú časť tela. „Ja to odporúčam každému, kto sa chystá na lyžovanie do neupraveného terénu, každému, kto má problémy s chrbtovým svalstvom, prípadne lyžiarom, ktorí už mali nejaký úraz chrbtice, \" dodal.
Poľského lyžiara v nedeľu po páde na lyžiach dobrovoľní záchranári najprv stabilizovali a privolali Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu Air Transporte Europe. Tá ho následne transportovala do popradskej nemocnice.
Zdravotný stav Poliaka je momentálne stabilizovaný, je mimo ohrozenia života. Na centrálnom príjme v Nemocnici s poliklinikou v Poprade informovali, že v priebehu dnešného dňa ho čakajú dve operácie zlomenej ruky a nohy.
 

Vyberte región